Snel antwoord
Een tussenstop – ook wel tussenlanding genoemd – moet je zien als een extra treinstop; het vliegtuig doet de eindbestemming aan met tussendoor een stop op een andere luchthaven. Bij een overstap wissel je daadwerkelijk van vliegtuig en moet je mogelijk door de douane heen.
Vluchten die onderdeel zijn van een georganiseerde reis, zoals wij deze aanbieden, zijn vaak goedkoper dan een los ticket naar dezelfde bestemming. Daar staat tegenover dat eerstgenoemde vlucht enkele aspecten kent waar je misschien vooraf niet op bedacht bent. Zo kan er een tussenlanding plaatsvinden.
Wat is een tussenstop?
Een tussenstop – ook wel tussenlanding genoemd – moet je zien als een extra treinstop; het vliegtuig doet de eindbestemming aan met tussendoor een stop op een andere luchthaven. De luchtvaartmaatschappijen doen dit om een simpele reden; kosten besparen. Naast kosten zorgt het combineren van bestemmingen ook voor minder CO2-uitstoot.
Waar je vroeger veelal uit het vliegtuig moest tijdens een tussenlanding is dit tegenwoordig vaker niet dan wel nodig. Terwijl het vliegtuig aan de grond staat om reizigers en koffers in- en uit te laden of benzine bij te tanken, kun jij gewoon blijven zitten. In een enkel geval dien je (veelal uit veiligheidsoverwegingen) wel het vliegtuig te verlaten.
Hoeveel extra tijd kost een tussenstop?
We kunnen er niet omheen; een tussenstop kost extra tijd. Een standaard is hiervoor niet te noemen. Dit hangt samen met o.a. de grootte van het vliegtuig, het aantal reizigers en de drukte in het luchtruim. Eén ding is zeker; de luchtvaartmaatschappij doet er wél alles aan om de tijd aan de grond tot een minimum te beperken.
Wordt een tussenstop bij boeking al aangegeven?
Omdat luchtvaartmaatschappijen het recht hebben vluchtschema’s tot kort voor vertrek te wijzigen, weten wij niet altijd van tevoren of er een tussenlanding plaatsvindt. We kunnen dit daardoor vaker niet dan wel vooraf laten weten. Omdat tussenstops binnen Europa steeds vaker voorkomen, adviseren wij reizigers altijd rekening te houden met de mogelijkheid van een tussenstop.
Wat is het verschil tussen een tussenstop en overstap?
Waar je bij een tussenstop veelal in het vliegtuig kan blijven zitten en sowieso onder hetzelfde vluchtnummer verdergaat, geldt dat niet voor een overstap. Bij een overstap moet je uitstappen en een volgende vlucht pakken.
Deze vlucht heeft niet alleen een ander vluchtnummer, maar kan bijvoorbeeld ook uitgevoerd worden door een andere luchtvaartmaatschappij. Een overstap wordt o.a. aangegeven in de laatste stap voor boeking onder de volledige beschrijving van jouw vakantie.